Към съдържанието


Безплатна винетка за инвалидни автомобили
Откъде мога да я взема и как?


 • Не можете да пишете в тази тема
5 отговора на тази тема

#1 гост_Orlin_*

гост_Orlin_*
 • Guests

Публикувано 18 февруари 2007 - 17:27

Привет. Хондата ми е на инвалид и като се ровех из нет-а да чета плюсове и минуси, видях, че коли до 1.8 двигател и 100к.с. регистрирани на инвалид имат право на безплатна годишна винетка. Въпросът ми е как да се сдобия с такава винетка (къде мога да си я потърся) и какви документи са необходими (надявам се не е нужно собственика да идва). Питам, понеже предишните собственици не са знаели за тази "далавера" и не са взимали винетки по този начин.Благодаря предварително :angry:
 • 0

#2 гост_r2d2_*

гост_r2d2_*
 • Guests

Публикувано 18 февруари 2007 - 17:35

Преди го имаше но сега не съм сигурен.Не помня къде точно се ходе6е(може би някой колега може да каже) но ти трябва решение на ТЕЛК, пресниман талон , също така той трябва да е там лично( аз точно заради това неможах да си взема).Дано някой ти обясни по-добре.
 • 0

#3 гост_ian_*

гост_ian_*
 • Guests

Публикувано 18 февруари 2007 - 18:03

Виж тук:Наредба за освобождаване на лица с трайни увреждания от винетни таксиОписано е подробно какъв е редът за получаване на винетка.Можеш да подадеш необходимите документи от името на собственика (човекът с трайно намалена работоспособност), но за тази цел ти трябва нотариално заверено пълномощно от него.Имай също предвид, че под "копие от експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК или експертно решение на РЕЛКК/ЦЕЛКК" се разбира копие на Експертното решение, заверено с печат "вярно с оригинала" и подпис от регионалната картотека (РКМЕ - Регионална картотека по медицинската експертиза), която е звено към РЦЗ (Регионален център по здравеопазване) в съответния областен град. Тоест - трябва да се разходиш първо дотам, за да ти заверят копието... защото иначе "социалните" няма да ти го приемат и ще те върнат.HTH
 • 0

#4 гост_marine_*

гост_marine_*
 • Guests

Публикувано 18 февруари 2007 - 20:54

Мога да ти кажа за Варна как е,ама за София незнам.Подава се в града по местоживеене на инвалида.Искат КОПИЕ от телк решението-наи обикновено копие.Копие на големия и малкия талон.Молба се попълва.Собственика може и да не присъства ,но искат да носиш личната му карта(не копие)Но пак казвам това е в социалните във Варна.За различните градове е различно-много зависи от самите социални като хора (има доста нахакани)И чакаш после 2-3 седмици и пак с личната карта отиваш да го вземеш -искаха и копие от пълномощното.Успех.
 • 0

#5 гост_M_I_T_A_K_A_*

гост_M_I_T_A_K_A_*
 • Guests

Публикувано 19 февруари 2007 - 08:32

Значи за Русе да кажа. Преди седмица си взех мойта. Трябва ти копие от ТЕЛК (за втори пат си вземам винетка така и не са ми искали да е заверено с печат "вярно с оригинала" но пак зависи от социалните в твоя град) копие от големия талон, копие от генерално пълномощно, заверено при нотариус, твоята и личната карта на инвалида. Той не е нужно да присъства, зашото с пълномошното ти си определен за водач на тази кола, а той си е собственик и молбата е от теб, а не от него. В Русе е така, незнам за другите градове дали има някаква разлика. Успех :angry:

Този пост е редактиран от M_I_T_A_K_A: 19 февруари 2007 - 08:34

 • 0

#6 гост_Orlin_*

гост_Orlin_*
 • Guests

Публикувано 19 февруари 2007 - 18:11

ясно, ще трябва да си купя :rolleyes:
 • 0

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни