Към съдържанието


Проблем след донастройки на ГИ , Акорд 2.0 i-VTEC 16V (155 Hp) K20A6


  • Не можете да пишете в тази тема
14 отговора на тази тема

#1 GoMi

GoMi

    Новак

  • Новак
  • Pip
  • 40 Мнения:
  • Кара:Accord Tourer 2.0 VTEC
  • Място:Русе

Публикувано 20 май 2014 - 11:08

Здравейте колеги ,

темата е за Алтернативни горива , но немога да я публикувам там.

 

Ще опиша на кратко предисторията и проблема след това :

Honda Accord Tourer 2.0 114kw ( 155к.с.)

Монтиран е газов инжекцион преди 8-9 месеца , БРЦ , от тогава до сега са изминати почти 50000 км .

единствения проблем който се забелязваше на моменти , беше проблем с празния ход и гаснене на моменти ,като това гаснене се отразяваше най вече след намаляне от голяма скорост , отпускане на газта на светофари и подобни .

разхода на автомобила беше 9-10 извънградско , и 11-12 градско ! ( през зимата не е минавала 13.5) това в литри естествено.

На 47000 км осреднения ми разход от както е монтирана със зимно каране и досега е 10.7.

Т.е. не се оплаквам от горенето на автомобила..

 

Реших да отида да се видят настройките да мога да оправя проблема защото почна да става много дразнещо .

след първоначалния монтаж лампата на чека светеше , проблеми не е имало никакви със вървенето на колата.

преди да отида в сервиза :

-сменено масло

-въздушен филтър

-регулирани клапани ( преди 5000 км)

-сменени свещи ( преди 5000км).

 

Извършена беше следната процедура  при повторното ходене в сервиза :

 

-отваряне на изпарителя за проверка дали има мръсотии или нещо по него ( по думи на техника , всичко е ок , даже било изключително чист за тези километри), не са сменяни мембрани , не е имало нужда.

-проверка разстоянието на свещите

-свързване на кабела за ТПС,при първоначален монтаж не беше свързан

-дупка от около 2мм или може би 3мм в единия полукръг на клапата на дросела.

-настройки в движение на ГИ.

 

Резултати :

-празен ход ,непоклатим , първоначалното му оправяне на моменти ме стресираше , защото вече имах друг стил на каране заради гасненето :)

-при отпускане на свободна или при спиране на свободна , оборотите падат до около 700, покачват се до 1000 и това докато автомобила тотално спре , в момента на спирането , оборотите падат в норма 700 без да мръднат.

-разход извънградско 8.5-9.5л/100

-[color=#ff0000;]разход градско - 14.5-15.8л/100[/color] !!! което за мен е доста стряскащо и впредвид масовата употреба и многото километри не е добре!!!

-разлика във вървенето няма , в смисъл набиране , ускоряване и т.н.

-дупката която е на клапата , няма вариант за затапване за да се види резултат , защото според мен ще стане бела , каквото и да се опита.. може да отиде навътре и ще стане ... мазало...

 

 

Почвам да влизам във някакъв филм , закачих колата , освен ламбдата , други грешки няма ,но тя и преди си я показваше.

Гледахме живите данни на температура , входящ въздух ,дали всичко работи и функционира нормално, но всичко си е ОК.

Интересува ме , самия компютър дали пази предишните настройки или не ?

какво може да се е случило ?

От сервиза ми казаха че било нормално , била в нормите , нямало какво да се дооправя, работела перфектно?

Спор няма , но градския разход ме мори..

Сервиза е повече от реномиран , никога не съм имал забележки към работата им , нито искам да ги упреквам , но не ми се ще и да досаждам.

Ако някой има идея нека сподели .

 

Благодаря предварително.

 

Заводски данни за мотора :

Разход - градско -10.3л

Разход извънградско - 6.2л

Разход среден - 7.4л

 

Не търся оптимален разход нито да гори като на бензин ... , просто да си върна старите данни и да имам нормален празен ход. :)


Този пост е редактиран от GoMi: 20 май 2014 - 11:16

  • 0

#2 GoMi

GoMi

    Новак

  • Новак
  • Pip
  • 40 Мнения:
  • Кара:Accord Tourer 2.0 VTEC
  • Място:Русе

Публикувано 25 май 2014 - 05:20

БРЦ компютрите запаметяват ли стари настройки ?

 в голям филм влязох , взех друг дросел , само че му чакам и планката , защото има и автопилот а жилото остава под напрежение защото не е точно към контрата.

някох може ли да сподели поне някакво мнение ?

в момента при качване на баир или по стръмен участък почва да мирише и катализатора.

влизам вече във опция да го махам и него ли незнам ? на диагностичен пункт я замерих , казаха ми че излизало 0.002 или 0.02 нещо такова , че работел катализатора...

нещо в допълнение е че и на бензин не иска да върви както трябва вече !!

на извънградско на 170 умира , просто не иска повече , а преди можеше и 200 .

просто усещам че колата се тормози .

 

 

Компютъра на газовото е БPЦ FLY SF , дюзите са на брц  , изпарителя е на Зaвoли , не е възможно след 50000 км  пробег да имам един разход и изведнъж след тази манипулация да се двигне разхода почти с 4 до 5 литра .

извънградското немога да го докарам дори на под 10 в момента.

заради единия празех ход , до тук съм 200 кинта назад само от разхода + дросел , куриери , сега сигурно отново донастройки и т.н.

ако има някой колега който може да сподели някакво мнение ще съм благодарен.

ужасно е , не го пожелавам на никого.


  • 0

#3 KRING

KRING

    Потребител

  • Член
  • PipPipPip
  • 318 Мнения:
  • Място:Blagoevgrad

Публикувано 26 май 2014 - 19:22

Инжекциона , който сте сложили , нов ли беше или втора употреба , и кой модел , защото от поне 5 години на на БРЦ системите не се свързва ТПС.Това FLY SF май го пише на повечето алуминиеви ЕКУ-та БРЦ .


  • 0

#4 Markony

Markony

    Професор

  • Главен Модератор
  • PipPipPip
  • 3783 Мнения:
  • Кара:HR-V D16W1, CR-V R20A2, Prelude F20A4
  • Място:Русе

Публикувано 26 май 2014 - 22:09

Пиши ми на лично за кой сервиз/майстор става въпрос.


  • 0

На тарикати без град, модел, номер на двигател не отговарям, не давам съвети и не поглеждам лични съобщения!

 

  О8935177О9


#5 Mad`Head

Mad`Head

    Потребител

  • Член
  • PipPipPip
  • 444 Мнения:
  • Кара:Tourer
  • Място:Стралджа<->Бургас

Публикувано 29 май 2014 - 18:31

Моето мнение макар и не градивно е да отидеш до сервиз в който си имат представа от Хонда, за да я оправят да работи на бензин, След това настройвайте газовото.

 

Поздрави


Този пост е редактиран от Mad`Head: 29 май 2014 - 18:31

  • 0

#6 Чавдар

Чавдар

    застаряващ

  • Експерт
  • PipPipPip
  • 186 Мнения:
  • Кара:Prelude 3rd gen
  • Място:Пловдив

Публикувано 03 юни 2014 - 09:57

Аз бих те посъветвал същото - да си сигурен, че колата работи правилно на бензин и тогава вероятно и на газ ще изчезне проблема. Не познавам iVTEC двигателите, но ми идват няколко неща на ум -

1. свещите да се проверят - малко вероятно да са проблем, но ако си ги сменил преди 5к км и не са били читави, може просто за 5к км да са си заминали и да не палят добре => лошо работи и на двете горива.

2. ако са ти пипали кабелите по ТПС-а да не би да са променили изходящия сигнал от ТПС-а, щото К20 двигателите са с електронен дросел, който се управлява постоянно, заедно с всмукателния вал и втек-а  и ако има смущения и ЕКУ-то не го управлява качествено, може това да е сериозна причина за лоша работа на мотора.

3. При работа на място тази дупка в дросела може да стабилизира празния ход, но не вярвам чак толкова да се отрази в движение, че да ти качи 20% разхода. Мисля че си прав - щом 50к км е работила добре, а сега не, вероятно има проблем! Започни от най-очевидните неща - щом са пускали кабел към ТПС-а , нека го махнат и след това се върни и към дросел без дупка и пак докладвай. Не вземай на доверие ничии думи, нито моите, нито други, само мисли логично ;)


Този пост е редактиран от Чавдар: 03 юни 2014 - 09:58

  • 0
Публикувано изображение

#7 GoMi

GoMi

    Новак

  • Новак
  • Pip
  • 40 Мнения:
  • Кара:Accord Tourer 2.0 VTEC
  • Място:Русе

Публикувано 05 юни 2014 - 01:58

от една седмица карам без дупката в дросела , т.е. елиминиран е този проблем , равносметка до момента около 2 литра надолу .. в момента варира 13.5-14.5 градско

извънградското ме мори много , минава 10 и стига и дори минава 11 литра на газ ! 

катализатора ми вони отвратително по малко по голям баир , а дори и на равен път на 4 или 5-та предавка след минаване на 2000 оборота, на бензин  , проблема с катализатора го няма ! 

равносметка за един месец каране така , 6000 км ... между 300-350 лева повече на газ колонките ...

надявам се до няколко дена да съм решил проблема , има надежда ..., ще пиша отново ! 

за 47000 км , осреднен разход , след всяко зареждане на една програмка за андроид , засичане от момента на поставяне на газовото - 10.68литра/100км , за един месец и 6000 км , осреднен разход 13.79л/100км .

:)


  • 0

#8 GoMi

GoMi

    Новак

  • Новак
  • Pip
  • 40 Мнения:
  • Кара:Accord Tourer 2.0 VTEC
  • Място:Русе

Публикувано 11 юни 2014 - 14:14

След закачане се установи че колата работи на газ със налягане 140мбар?!?Няма мап , ще последва монтаж до дни , откъде идва сигнала за мапа е интересно но го няма по инсталацията ...
  • 0

#9 Markony

Markony

    Професор

  • Главен Модератор
  • PipPipPip
  • 3783 Мнения:
  • Кара:HR-V D16W1, CR-V R20A2, Prelude F20A4
  • Място:Русе

Публикувано 12 юни 2014 - 00:34

Налягането не е проблем,щом редуктора може да си го позволи.Как МАП-а ще ти реши проблемите след като това е дат1ик ,който дава информация на настройчика и не участва в сметките на данните????


  • 0

На тарикати без град, модел, номер на двигател не отговарям, не давам съвети и не поглеждам лични съобщения!

 

  О8935177О9


#10 honda_lv

honda_lv

    хонда маниак

  • Член
  • PipPipPip
  • 814 Мнения:
  • Кара:Ваня :D
  • Място:sofia

Публикувано 15 юни 2014 - 22:21

Това с дупката в дросела е най-смешното нещо което съм чувал :D :D Обикновено след известен период на работа изпарителя обеднява смесите, имах същия проблем и след 2 минути закачена на компютъра на газовата към лаптопа на газаджиите вече го няма проблема, а колата си харчи по същия начин като преди :D


  • 0

#11 konov

konov

    Новак

  • Новак
  • Pip
  • 1 Мнения:
  • Кара:CR V
  • Място:Русе

Публикувано 17 юни 2014 - 20:32

Намали налягането на 1-1,2 и опитай отново.Налягането в редуктора има значение


  • 0

#12 Markony

Markony

    Професор

  • Главен Модератор
  • PipPipPip
  • 3783 Мнения:
  • Кара:HR-V D16W1, CR-V R20A2, Prelude F20A4
  • Място:Русе

Публикувано 18 юни 2014 - 01:45

Аз мисля ,че 0,14 бар не е редно да се намалява ......:)


  • 0

На тарикати без град, модел, номер на двигател не отговарям, не давам съвети и не поглеждам лични съобщения!

 

  О8935177О9


#13 GoMi

GoMi

    Новак

  • Новак
  • Pip
  • 40 Мнения:
  • Кара:Accord Tourer 2.0 VTEC
  • Място:Русе

Публикувано 25 юли 2014 - 09:45

След няколко опита да вържа друга ламбда сонда и неуспех , поръчах нова ДЕНСО DOX1424 (1 към 1 с оригиналната- при цена 280 лева клиент ), при монтажа и при нея имаше неуспех .

Обърнах се към колегата Markony  за помощ , където се разбра че емулатора на компа на ламбдата във самия компютър на газовото не работи и погрешно свързаните кабели в случая създаваха проблем.Колегата ми провери изцяло автомобила за кеото съм му благодарен за отделеното внимание и решаването на проблема.

В момента всичко работи и на бенз и на газ няма светеща лампа

средния ми разход в момента на газта го засичам предимно извънградско , за седмица имам 2200 км със среден разход 9.46л/газ на 100км .

след 1-2 седмици ще напиша отзиви отново

поздрави и безавариийни километри колеги 


  • 3

#14 sirko

sirko

    Новак

  • Член
  • Pip
  • 20 Мнения:
  • Кара:Accord 7gen,
  • Място:Хисар/Пловдив

Публикувано 13 август 2017 - 08:32

Ще пиша в темата на колегата за да не отварям нова, дано няма против.

Моят акорд е същият  - Tourer 2.0 114kw ( 155к.с.)

Прехвърлих му ГИ фобоса от галанта който беше 2.5 6-так, минал съм около 2-3000км и не съм очарован от разхода който е около 12-12.5/100 главно извънградско без багаж и скорост 90-130км/ч Нямам светещи чекове и др. лампи, смених свещите и правих реглаж на клапаните точно след монтажа.

Толкова ли гори този мотор? На галанта ми даваше разход 10/100 без значение как карам. Фобоса съм го слагал нов на галанта и съм му врътнал около 40-50000км

Един и същи газаджия го е монтирал/демонтирал/настройл и на двете коли.

Карах му акорда заради разхода - гледа там тримове... налягания каза че всичко е ОК.

На безнин колата няма дертове относно вървене и разход единствено на газ ми се струва че гори повече от нормалното.

 

Дали има някаква връзка с рейките които са 2 с по 3 инжектора... или има нещо друго?


  • 0

#15 ivan_pop

ivan_pop

    Потребител

  • Член
  • PipPip
  • 66 Мнения:
  • Кара:OVB X18XE1
  • Място:Плевен

Публикувано 13 август 2017 - 08:53

Ако на бензин при същите условия гори 10-11,разхода на газ е нормален.


  • 0





0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Skin Designed By Evanescence at IBSkin.com